Diabeet, Reuma, Risicovoet

Beschrijving


Diabeet, Reuma, Risicovoet

Voor diabetes en reumapatiënten is een normale pedicurebehandeling vaak niet voldoende. Deze voeten hebben een speciale behandeling nodig.

De diabetesvoet

Bij diabetespatiënten is de bloedsomloop in de voeten en benen vaak verminderd. Hierdoor wordt er minder zuurstof naar de voet toegevoerd waardoor de kans bestaat dat de huid kapot gaat en er wondjes ontstaan. Helaas genezen deze wondjes vaak langzaam en in sommige gevallen zelfs niet.

Een diabetespatiënt is gevoeliger voor schimmelinfecties van de huid en de nagels. Verder hebben diabetespatiënten vaker last van een afname van het gevoel in de voeten en in extreme gevallen valt dit zelfs helemaal uit. Beschadigde zenuwen zijn hier de oorzaak van. Hierdoor kan het gebeuren dat iemand niet meer voelt of er een steentje in de schoen zit, een voetbad te heet is, of schoenen te strak zitten. Ook dit kan resulteren in wondjes op de voet die moeilijk genezen.

Door het uitvallen van bepaalde zenuwen kunnen standsafwijkingen van de voet ontstaan. Hierdoor wordt er extra druk uitgeoefend op de voeten met als gevolg eelt, likdoorns en blaren.

De reumatische voet

Reumapatiënten zijn vaak extra gevoelig voor ontstekingen, standsveranderingen en slijtage in de gewrichten. Het vetkussen onder de bal van de voet kan dunner worden waardoor de voet en/of tenen een afwijkende stand aan kunnen nemen. Ook slecht passende schoenen spelen hierin een rol. Hierdoor kunnen eelt en likdoorns ontstaan die erg pijnlijk kunnen zijn.

Vanwege de verhoogde gevoeligheid van de reumatische en diabetesvoet moet de behandeling met uiterste zorg en vakkundigheid gebeuren.

Gezien onze specialisatie kunt u er zeker van zijn dat uw voeten op de juiste manier verzorgd worden.